Kenny’s muziekblog – Schecter Guitar Research: van reparaties tot roem

Door

Michael Carey

Het is weer zover mensen. Tijd voor ons om in de annalen van de geschiedenis te duiken en te kijken hoe een van onze fabrikanten het bedrijf is geworden dat ze nu zijn! Deze week zullen we kijken naar Schecter, een merk dat vooral bekend staat om hun “metal” gerichte gitaren, hoewel dit zeker niet het hele verhaal is.

Absoluut geen onderdelencasters

Schecter, of Schecter Guitar Research om hun volledige naam te gebruiken, werd oorspronkelijk opgericht in 1976 door David Schecter. Het bedrijf was opgezet als een gitaarreparatiewerkplaats, die ook vervangende onderdelen maakte voor de grote Amerikaanse elektrische gitaarfabrikanten van die tijd (ik geloof dat je weet naar wie ik verwijs; rijmt op Fibson en Gender). Deze varieerden van kleine onderdelen zoals potten en knoppen tot lichamen en nekken.

In 1979 kwam het duidelijk bij iemand die voor Schecter werkte op dat als ze een aantal van de onderdelen die ze maakten zouden nemen en ze in een of ander instrument vormden, daar misschien een lucratieve markt voor zou zijn. Ze deden precies dat en produceerden een aantal high-end, Custom Shop kwaliteit gitaren die een opvallende gelijkenis vertoonden met de gitaren die destijds door Fender werden geproduceerd.

Afbeelding van strat-achtige Schecter uit 1979

Texaanse uitkoop

In 1983 had Schecter een punt bereikt waarop ze niet langer genoeg custom shop-gitaren konden produceren om aan de vraag te voldoen waarmee ze nu werden geconfronteerd. David Schecter besloot op dat moment het bedrijf door te verkopen en het bedrijf verhuisde vervolgens naar Dallas, Texas. Het was op dit punt dat Schecter onderdelen van een derde partij begon te gebruiken om instrumenten te produceren, en ook doorging met het produceren van hun eigen onderdelen. Deze gitaren, hoewel minder gerespecteerd dan de originele Schecter-gitaren, werden nog steeds als van goede kwaliteit beschouwd in vergelijking met de concurrenten.

In 1984 lanceerde Schecter 12 nieuwe modellen, een mix van gitaren en bassen. Nogmaals, deze instrumenten waren ongelooflijk vertrouwd voor iedereen die fan was van Fender. Vooral de Saturn leek op een Telecaster Pete Townsend van The Who die bekend stond om zijn gebruik. Vanaf dit punt is de reeks gebeurtenissen een beetje wazig. Het is moeilijk te zeggen of de volgende oorzaken en gevolgen zijn, maar wat we weten is dat Fender Schecter in 1985 aanklaagde vanwege deze overeenkomsten, en tegen 1987 had Schecter het faillissement uitgesproken en hun deuren gesloten.

Afbeelding van Schecter Saturnus uit 1984

Hisatake Shibuya

Nadat Schecter Guitar Research zijn deuren sloot, werd de naam gekocht door Hisatake Shibuya, die al eigenaar was van ESP. Shibuya verhuisde het bedrijf terug naar Californië vanuit Texas en probeerde het bedrijf terug te richten op hun vroegere high-end “custom shop”-glorie. Het bedrijf steunde ook Yngwie Malmsteen en produceerde verschillende aangepaste gitaren voor de gitarist. Ze gingen door in dit formaat, en in 1995 lanceerde Schecter hun “S-Series” gitaar die – je raadt het al – Fender-stijl instrumenten waren, en in die tijd enorm populair waren.

Afbeelding van 1986 Schecter Yngwie Malmsteen YM-1

Michael Ciravolo

In 1996 werd Michael Ciravolo benoemd tot voorzitter van Schecter Guitar Research. Ciravolo deed iets revolutionairs: hij maakte een aantal gitaren die niet gebaseerd waren op Fenders (cue hijgt en flauwvallen). Onder zijn leiding werden de modellen Avenger, Hellcat, CT en Tempest geïntroduceerd.

Dit waren allemaal nog high-end, USA custom made gitaren, en daardoor slechts in relatief kleine aantallen geproduceerd, maar ook daar had Ciravolo wel ideeën over. In 1998 besloot Ciravolo fabrieken in Zuid-Korea te gebruiken om meer betaalbare gitaren te produceren onder het merk Schecter, en de Diamond Series was geboren.

Vanaf dit punt is Schecter exponentieel gegroeid en het huidige assortiment omvat nu meer dan 10 verschillende series elektrische gitaren, bijna evenveel basgitaarlijnen, een assortiment akoestische gitaren en verschillende artiestenmodellen. Opvallende Schecter-spelers zijn Prince, Pete Townsend, Ritchie Blackmore, Synyster Gates, Lou Reed en Nikki Six, een lijst die zeker niet zou misstaan ​​tussen meer gerespecteerde merken. Dus daar heb je het: van reparatiewerkplaats tot gerenommeerde internationale gitaarfabrikant in iets meer dan 2 decennia. Schecter staat nog steeds bekend om zijn eigen draai aan klassieke ontwerpen, maar ook om hun eigen originele modellen, die op zichzelf vrij hoog in aanzien staan. Als je op zoek bent naar iets dat er echt is, of misschien gewoon iets dat alleen-maar-niet-helemaal-buiten de doos is, zijn ze zeker de moeite van het bekijken waard.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

11apen
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart