Kenny’s muziekblog – Multi-FX versus pedalboards

Door

Michael Carey

Multi-FX of pedaalbord. Het klinkt als een simpele vraag, maar dat is het echt niet. Multi-FX-eenheden zijn de afgelopen jaren met sprongen vooruit gegaan, en hoewel het ooit waanzin zou zijn geweest om er een mee op het podium te nemen, wordt het steeds meer de norm. In deze blog ga ik je niet proberen te vertellen wat beter is. Daar zijn nogal sterke gevoelens over, en ik hou van mijn knieschijven waar ze zijn, dank je. In plaats daarvan ga ik bespreken wat volgens mij de belangrijkste punten zijn om te overwegen bij het kiezen tussen de 2, en waar de sterke en zwakke punten van elk echt liggen.

Opties

Als je elk geluid onder de zon binnen handbereik wilt hebben (of als dat tippy tenen zijn), is een multi-fx-eenheid natuurlijk de juiste keuze. Het zit allemaal goed in één op zichzelf staand apparaat, over het algemeen is het betaalbaarder als je naar enkele pedalen van vergelijkbare kwaliteit kijkt, en er zijn talloze opties voor elk budget, variërend van Boss-opties op instapniveau tot de Line 6 Helix.

Dit kan echter eigenlijk meer helpen dan hinderen. Oneindige opties kunnen optieverlamming betekenen, en er is iets voor te zeggen om te werken binnen de grenzen van wat je beschikbaar hebt, waar je gewoon moet werken met het geluid dat je hebt. Zo speel je tenminste gitaar, in plaats van het pedaalbord. Er komt ook diversiteit bij kijken, wat een raar woord is om te gebruiken met betrekking tot effectpedalen. Ben je dol op het geluid van een MXR Phase 90? Maar hou je echt van Boss Overdrives en distortions, en hou je ook van het idee van een EHX Holy Grail? Nou, als je voor een Multi-FX gaat, is wat je hebt een beetje wat je hebt. Uiteraard kun je er een naast andere effectpedalen gebruiken… maar gaat dat niet een beetje ten koste van het doel?

Ontslag

Stel je de scène voor. Het is een soundcheck. Je steekt je board in het stopcontact, steekt je plectrum omhoog en bereidt je voor om op je snaren te slaan, en genereert een onheilige vuiligheid waartoe alleen een Boss Metal Zone in staat is… trouwe stompbox heeft eindelijk de geest gegeven. Het lijkt erop dat je het vuile kanaal op de versterker moet gebruiken. Of misschien kun je bij de andere bands smeken of iemand je een pedaal voor je set wil lenen. Het is vervelend, maar het is niet het einde van de wereld. Om eerlijk te zijn, als het een pedaal is waar je geluid minder afhankelijk van is, kun je het gewoon uit je signaalpad halen en het toewijzen aan de vurige diepten van de hel. Je vervangt hem gewoon als je het geld hebt. Misschien zelfs iets nieuws proberen in zijn plaats.

Laten we ons die scène nu opnieuw voorstellen, maar je pedalboard is een Line 6 Helix. Al uw geluiden zijn geprogrammeerd, zodat u eenvoudig kunt schakelen. Je gebruikt ook de versterkermodellen, zodat je de gitaar rechtstreeks in een bureau kunt laten lopen, omdat je zo de trein naar het optreden kon nemen in plaats van te rijden. Het is allemaal briljant en maakt je een compacte en moderne muzikant. Maar je Helix werkt niet… Dus wat ga je nu doen? Laten we zeggen dat het je op de een of andere manier lukt om iets voor het optreden te regelen, dat je nu ofwel de hele unit moet laten repareren of vervangen voor je volgende optreden. Begrijp me nu niet verkeerd, moderne multi-FX-eenheden zijn behoorlijk robuust en zeer betrouwbaar, en dit is een randgevalscenario. Maar het is een behoorlijk catastrofale, en het zou niet de eerste keer zijn dat iemand zijn pint ergens neerzet waar hij niet hoort tijdens een optreden…

Gemak

Dit heeft een aantal verschillende aspecten, en het is waar een multi-fx-eenheid echt tot zijn recht komt. Laten we beginnen met draagbaarheid. De Line 6 Helix weegt ongeveer 6 kg en past in een tas. Dit toestel beschikt over HONDERDEN digitale effecten. Het biedt ook versterkermodellering, inclusief cabinesimulatie. Dat is een “voeg gewoon een gitaar toe”-achtige rig die in een tas past. Nu zal de overgrote meerderheid van Helix-gebruikers het waarschijnlijk nog steeds in een of andere versterker gebruiken, maar als je dat niet wilt, hoeft dat echt niet.

Het is duidelijk dat de Helix zich hier aan de hogere kant van het spectrum bevindt, dus laten we naar iets bescheideners kijken. Laten we zeggen dat je aan het oefenen bent, aan een nieuw nummer werkt en de andere gitarist zegt dat hij het heel leuk vindt wat je in het middengedeelte speelt (hey, het zou kunnen gebeuren), maar het zou geweldig klinken met een heel korte vertraging erover. Het is heel goed mogelijk, als je een pedalboard hebt dat je geen vertraging hebt, omdat je er nog nooit een nodig hebt gehad, en je aarzelt om er een te kopen voor een deel van een nummer, vooral omdat het mogelijk is dat de andere gitarist is verkeerd (laten we eerlijk zijn, dat is hij meestal). Aan de andere kant, als je een Boss ME-80 had, draai dan aan een knop, stap op een schakelaar en bewijs meteen dat hij ongelijk heeft. Ideaal! Er is ook te overwegen, de gevreesde tapdans. Ken je dat gedeelte in het lied? Waar moet je je boost, long delay, octaver, switch distortions aanzetten terwijl je ook de reverb, chorus en tremolo uitschakelt die je in de vorige sectie gebruikte? Op hetzelfde ritme. Tijdens het spelen van een solo. Tenzij je een soort afschuwelijke portaalwoningdemon bent met 19 poten, elk met een toegewijd brein, zul je het moeilijk hebben als je een standaard met stompbox gevuld pedaalbord gebruikt. Met een multi-fx is het echter mogelijk om voorinstellingen voor zulke gelegenheden te maken en als je je echt gedurfd voelt, kunnen deze op duurdere multi-fx-apparaten zelfs MIDI-getriggerd worden, zodat je je kunt concentreren op het smelten van elk gezicht in deze huis. Het is het vermelden waard, als waarschuwing dat “analoge” boards kunnen worden ingesteld met switchers, waarmee je in wezen hetzelfde kunt doen, maar zoals met al het andere op een normaal pedaalbord is dit iets dat je moet toevoegen en instellen jezelf.

Er is één gemaksgebied waarin ik zou beweren dat individuele pedalen een voordeel hebben, en dat is om ze op gang te krijgen. Individuele effecten komen voor het grootste deel en op een paar opmerkelijke uitzonderingen na, klaar voor gebruik uit de doos. Misschien moet je de besturing een beetje aanpassen totdat je tevreden bent, en misschien wil je zelfs een beetje spelen met de bestelling, maar je zou van gitaarwinkel naar oefenruimte kunnen gaan en een volledig functionerend pedaalbord hebben binnenin een half uur. uur. Als je een multi-fx gebruikt en er echt volledig gebruik van wilt maken, zal het wat meer inspanning vergen om het volledig te laten werken.

Prijs

Het laatste waar u aan moet denken als u aan uw pedaalreis begint, is de prijs. Een multi-fx-eenheid kost u vrijwel zeker minder dan individuele pedalen van vergelijkbare kwaliteit. Dit geldt voor het hele assortiment en u krijgt bijna altijd meer pedaal voor uw geld met een multi-fx-eenheid. Dit veronderstelt echter dat je een heel pedaalbord koopt als één grote investering, wat eigenlijk vrij zeldzaam is. Het is veel waarschijnlijker dat je misschien een tuner koopt (je hebt er absoluut een nodig, maak geen ruzie met mij) en een overdrive- of distortionpedaal, en dit geleidelijk aan toe te voegen. Dit betekent niet alleen dat uw initiële uitgave lager is, maar het betekent ook dat upgraden kosteneffectiever is, omdat u reverb of een vertraging toevoegt of misschien uw overdrive opwaardeert. Dit spreidt de kosten, stelt je in staat om je board aan te passen, en in het geval van het verwijderen van pedalen voor nieuwe, geeft het je ofwel back-ups of resellables, die je kunt verkopen aan iemand anders die zijn board begint.

Ik denk, kortom, er is niet echt een universeel goed antwoord, alleen persoonlijk. Als je een mooie point-and-shoot, kogelvrije opstelling nodig hebt, met een paar geluiden en minimale veranderingen tussen instellingen, zou een multi-fx-eenheid complete overkill zijn, omdat je niet 95% van de functies nodig zou hebben. Als je aan de andere kant complexe soundscapes genereert, een hoop veelzijdigheid nodig hebt, je opstelling gewoon zo eenvoudig mogelijk moet kunnen vervoeren, of zelfs niet zeker weet wat je tonaal nodig hebt en er zoveel wilt hebben verschillende opties mogelijk een multi-fx unit is waarschijnlijk de juiste keuze.

Aanbevolen producten

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

11apen
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart